5. Natuurreservaat "Kampina"

Op de zandgronden in Noord-Brabant is door de eeuwen heen een landbouwstructuur ontstaan die in haar kleinschaligheid voor de natuurliefhebber erg aantrekkelijk is. Heidevelden met talloze vennetjes vormen een schitterend landschap waar tal van levensvormen een plek hebben veroverd. Doordat vennen alleen gevoed worden door regenwater is een zeer voedselarm milieu ontstaan. Langs de randen zien we er planten als Klokjesgentiaan en Beenbreek, maar ook kleine vleesetende planten als Zonnedauw die kleine insecten kunnen verteren. Vennen zijn vaak rijk aan verschillende soorten Libellen en we komen daar dan ook verrassend veel soorten tegen.

Langs de Beerse (een meanderende beek) zien we Libellen die enkele jaren in het water hebben geleefd, uitsluipen naar een fraaie libel. Tijdens je wandeling kom je soms de levendbarende hagedis tegen die zonnewarmte op ligt te doen.
Niet alleen heidevlakten maar ook uitgestrekte naaldbossen vormen samen met de vele vennen een prachtig landschap om er te gaan wandelen.

Afdrukken E-mailadres